Kunstgalerij start petitie voor opening musea: ‘Wij veroorzaken geen massabijeenkomsten’

Kunstgalerij start petitie voor opening musea: ‘Wij veroorzaken geen massabijeenkomsten’

De galerij Maruani Mercier op de Louizalaan lanceert een petitie om kunstgalerijen en musea zo snel mogelijk weer open te laten gaan. Het initiatief moet voorkomen dat musea in hetzelfde hokje worden geschoven als andere cultuurhuizen of de horeca. “Er moet meer onderscheid gemaakt worden door de federale regering. Wij kunnen perfect openen en socialdistancing respecteren.”

Dat musea en kunstgalerijen in slechte papieren zitten, is inmiddels geen nieuws meer. “Op dit moment houden we het nog vol,” vertelt initiatiefnemer Laurent Mercier van de kunstgalerij Maruani Mercier. “Maar over drie maanden komen we echt in de problemen te zitten. Zeker als we de huur van ons pand moeten blijven betalen.” 

Mercier begrijpt niet waarom zijn zaak nog dicht is en vindt de coronamaatregelen van de federale regering kortzichtig. “We moeten voorkomen dat we in hetzelfde hokje worden geduwd als de horeca, daarom lanceerde ik de petitie. Op dit moment kunnen een heleboel musea en kunstgalerijen perfect openen en de social distancing van 1.5 meter respecteren. Wij zijn geen cinema of nachtclub. Wij veroorzaken geen massabijeenkomsten. De federale regering moet een duidelijk onderscheid maken.”

Cultuur in oorlogstijden

De uitbater van de kunstgalerij hamert op het belang van cultuur, en zeker in “oorlogstijden”: “Cultuur raakt iedereen en brengt mensen samen, in deze vreemde tijden wordt het belang ervan jammer genoeg erg onderschat.” 

Met de hashtag #arthealscovid-19 hoopt Mercier dan ook op een globaal niveau viraal te gaan. “Op dit moment krijgen we veel steun uit Nederland en de VS. We willen geluid maken zodat de heropening van musea en kunstgalerijen op de politieke agenda kan worden gezet. Als we op lokaal niveau 1.000 handtekeningen verzamelen trek ik met de petitie naar premier Wilmès.” De petitie kreeg inmiddels al meer dan 300 handtekeningen. 

"Het is nog te vroeg om te spreken over een heropening van musea, of om deze te onderscheiden van andere cultuurhuizen," klinkt het bij het kabinet van de premier. "Of het een agendapunt is op de volgende zitting van de Nationale Veiligheidsraad? Die agenda is nog niet volledig bepaald."

Lees volledig artikel

Source: 
BRUZZ
© Laurent Mercier | Laurent Mercier in zijn kunstgalerij aan de Louisalaan