The Roaring Twenties

Museum Kranenburgh

Turbulente tijden door de ogen van kunstenaars, modeontwerpers en vormgevers - honderd jaar geleden en nu.

 

Uitzinnige dansfeesten, vrouwen in mannenkostuums, Josephine Baker en Bauhaus: het zijn beelden die de jaren 1920 of roaring twenties bij ons oproepen. Maar ook: de opkomst van het fascisme op de puinhopen van een oorlog en een wereldwijde pandemie – de Spaanse griep. Nu, honderd jaar later, zijn we opnieuw in een bewogen decennium beland.

In deze tentoonstelling blikken gastcuratoren Colin Huizing, Liesbeth in ‘t Hout en Wieki Somers (Studio Wieki Somers) terug én vooruit op de twintiger jaren aan de hand van kunst, mode en vormgeving. Waar hopen de kunstenaars van toen en nu op? Zijn er parallellen? Hoe verbeelden ze de tijdgeest? De tentoonstelling laat ons door de ogen van zo’n 60 toonaangevende hedendaagse en historische kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers kijken naar een wereld die razendsnel verandert onder invloed van technologische vooruitgang, sociaal-maatschappelijk engagement, en een nieuwe kijk op gender.

 

Roerig tijden

De periode tussen beide wereldoorlogen is een roerige tijd, waarin wordt afgerekend met tal van dogma’s en tradities. Schilders abstraheren en vervormen de werkelijkheid, of breken er zelfs radicaal mee. De mode wordt comfortabeler, gedurfder en minder rolbevestigend. De technologische vooruitgang laat ontwerpers experimenteren met nieuwe vormen en materialen.

Hoewel de jaren 2020 nog maar net begonnen zijn, weten we al dat ook ‘onze’ jaren twintig de boeken in zullen gaan als een periode van verandering; een tijd van een wereldwijde pandemie, klimaatverandering, politieke onrust en sociaal-maatschappelijke herijking. Nu, in 2021, lijkt de maatschappij net als honderd jaar geleden te verlangen naar bevrijding. Is het einde van de grote coronapandemie in zicht? Nieuwe ideeën over de samenleving lijken voorzichtig vaste grond te krijgen. Net als de vernieuwers van toen worden de kunstenaars van vandaag gedreven door groot engagement. Ze trekken zich het lot van de wereld aan, kijken kritisch naar de heersende machtsverhoudingen en breken met bestaande tradities.

 

Tot en met 3 April 2022 in Museum Kranenburgh

15.10.2021