Het appartement van Le Corbusier was ‘zo kil als een operatiezaal’, vond zijn vrouw

De Morgen
Thijs De Meulemeester voor De Morgen 

 

Sinds deze week toont de Brusselse galerie Maruani Mercier tekeningen en collages van Le Corbusier (1887–1965). Geen architecturale ontwerptekeningen, maar autonoom werk, dat bruist van kleur, vorm en lust. Wie graag live het atelier ziet waar Le Corbusier tussen 1934 en ’65 dat soort werk maakte, moet naar Parijs. Daar kan je zijn duplex penthouse mét studio bezoeken. Corbu werkte er op de zevende verdieping in een slordig atelier met gewelfde plafonds en ruwe baksteenmuren. Het appartement was zo strak betegeld dat het ‘zo kil aanvoelde als een operatiezaal’, aldus zijn vrouw Yvonne Gallis. Ze zou er nooit echt gelukkig worden.

Le Corbusier wel: het was zijn droom om in een zelfontworpen appartement(sblok) te wonen. De flat van 240 m² is nog steeds een feest van licht en ruimte, zoals Le Corbusier het begin jaren 30 bedacht. Maar vergis je niet: het is gerestaureerd in de staat van 1965, niet 1934. Op 30 jaar tijd kan een interieur serieus veranderen. En zeker als je een verzamelaar bent die zijn woning gebruikt als testcase voor nieuwe kleuren, materialen of maatwerk. Een geslaagd experiment was bijvoorbeeld de opendraaibare kast tussen hun woonleefruimte en slaapkamer. Hun bed was een discussiepunt: de architect wou hoog om naar het Bois de Boulogne te kunnen kijken. Maar Yvonne was bang om eruit te vallen, dus werden de poten afgezaagd.

Uit oude foto’s blijkt hoe vaak Corbu en Yvonne hun inrichting wisselden. Sommige kunstwerken en reissouvenirs bleven wél op hun plek. Het huwelijks­cadeau van hun vriend Fernand Léger bijvoorbeeld: een prachtig stilleven dat boven het bidet hing. Zo gelukkig waren ze nochtans niet getrouwd. Corbu bleef zijn alcoholverslaafde vrouw weliswaar steunen tot haar dood in 1957, maar hij had tijdens zijn werkreizen vele avontuurtjes. Check de tekeningen en collages bij Maruani Mercier maar: ze bulken van de sensuele vrouwenlichamen. En heus niet enkel van Yvonne.

 

Appartement Le Corbusier, Parijs. fondationlecorbusier.fr

The World of Le Corbusier, nog tot 21 maart bij Maruani Mercier in Brussel
Lees volledig artikel

 
21.1.2020