Het voor en na van Amerikaans topfotograaf David LaChapelle

Sabato
Cara Brems voor Sabato (De Tijd)
 

Wie David LaChapelle zegt, denkt aan provocerende portretbeelden van celebrity’s of kitscherige campagnes voor modemerken. Maar een bezoek aan de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad zorgde voor de ommekeer. ‘Ik doe de dingen nu exact zoals ik het wil.’

 

‘Ik zal mijn best doen om korte antwoorden te geven’, zegt David LaChapelle (54), ‘maar je zal merken dat ik daar meestal niet in slaag.’ En inderdaad, in één en hetzelfde antwoord slaagt hij erin zowel het Amerikaanse schoolsysteem te bekritiseren, John Lennon te bewieroken als het over Noord-Korea te hebben.

 

Aan zijn linker ringvinger draagt de Amerikaanse glamourfotograaf een grote, groene ring met daarop het woord ‘LOVE’. Terwijl hij praat, zal hij er meermaals aan frunniken, alsof het sieraad zijn gedachtestromen in gang zet. Wij ontmoeten LaChapelle aan de vooravond van de opening van zijn expo in de Brusselse Maruani Mercier-galerie. ‘New Worlds’ toont een selectie van zijn werk tussen 2012 en nu. ‘Allemaal foto’s die ik op mijn boerderij in Maui maakte. Die plek is mijn grote inspiratiebron’, vertelt LaChapelle, die woont en werkt in L.A.. Maar hij is ook de eigenaar van een ecovriendelijke boerderij op het Hawaïaanse eiland Maui.

 

De galerie-expo valt samen met een grote LaChapelle-retrospectieve in het BAM in Bergen. Door een meningsverschil over een nevenprogramma voor kinderen werd die laatste tentoonstelling last minute uitgesteld, zelfs PS-voorzitter en burgemeester van Bergen Elio Di Rupo werd gevraagd te bemiddelen. Maar ondertussen ligt er een nieuwe openingsdatum vast, op 28 oktober 2017.

 

Lees het volledige artikel

21.10.2017